Els infants, joves i adolescents del Centre Obert Eixample hem començat a participar, des del mes de març, al projecte “Volem Decidir!”. L’objectiu d’aquest projecte és donar veu a aquesta franja de població per tal d’apropar-la a la participació política de la nostra ciutat.

“El projecte, que s’emmarca dins el programa de la Capitalitat Europa de la Democràcia, busca empoderar els joves perquè siguin conscients dels seus drets i deures, especialment el dret a participar i a influir en els assumptes públics.” (web Ajuntament BCN)

Aquest projecte consta de tres fases diferents. En primer lloc es realitzen tres tallers per tal de treballar el dret a la participació en la ciutat i en la comunitat. Amb l’ajuda d’aquests tres tallers, els infants, joves i adolescents prioritzaran els temes d’interès i faran propostes per a la participació.

Un cop tancades aquestes propostes es faran unes Àgores on hi participaran tots els equipaments i entitats que formen part del projecte. En aquestes trobades es posaran en comú totes les propostes que han sorgit dels tallers i s’explicaran al personal tècnic de l’Ajuntament.

Per tancar el procés, els representants polítics de l’Ajuntament faran un retorn de les propostes que els hem fet arribar.

En la primera sessió celebrada en el Centre Obert Eixample, vàrem treballar el tema del Dret a la participació en la ciutat i en la comunitat. 

Vam presentar el projecte als nois i noies per parlar sobre els conceptes de “comunitat” i “prendre partit”. Mitjançant material gràfic vam anar desenvolupant la profunditat d’aquests conceptes i de quina forma els travessa als infants, joves i adolescents. D’aquesta manera vam generar un debat sobre de quines comunitats se senten partícips i de quina forma en prenen partit. Els resultats van ser molt comuns en tot el grup: senten que formen part i participen de comunitats com l’escola, l’institut, la família, els amics, clubs esportius i Centre Obert.

Quan parlem de comunitats més àmplies (com país o ciutat), ja no senten que tinguin tanta participació. Amb el planeta, en canvi, sí senten que hi tenen participació activa a l’hora de reciclar, de cuidar el medi ambient, de no contribuir al malbaratament o fent accions com netejar platges.

Aprofitant aquest debat llencem la pregunta de “com ens agradaria prendre partit en la ciutat i barri/districte?” A trets generals, la resposta va ser força clara i conjunta: tenen ganes de participar, però potser no tenen gaire clara la via d’accés.

Us exposem aquí la mostra gràfica de la feina feta:

De quines comunitats formem part i com prenem partit en elles:

Què és per a nosaltres una comunitat i què significa prendre’n partit:

En les següents setmanes seguirem treballant amb tots els grups les temàtiques dels tallers proposats, a l’espera que es convoquin les Àgores, on aportarem la feina feta i la contrastarem amb els altres centres que hi estan participant, per fer-les arribar al personal tècnic de l’Ajuntament.

Una oportunitat, aquesta, per fer arribar la veu real dels infants, els adolescents i els joves en un tema tan important com és la participació en la vida ciutadana, i que ens aporta valors tan importants com el respecte, el sentit d’arrelament a una comunitat, la responsabilitat d’ésser ciutadà-ana, la democràcia, i la vinculació amb altres col·lectius per construir plegats una societat més justa i participativa.

Si voleu saber més sobre aquest projecte, us apuntem aquí la web oficial del projecte Volem decidir!: https://ajuntament.barcelona.cat/participaciociutadana/ca/noticia/volem-decidir-un-projecte-pioner-per-fomentar-la-participacio-infantil-a-barcelona_1343146