Dins les Jornades per la interacció entre cultures que organitza el Secretariat diocesà de Pastoral amb Migrants, Càritas de Barcelona i Caminem Junts en la diversitat, la Plataforma d’entitats cristianes amb les persones migrants ha organitzat dues taules per visibilitzar allò que dificulta i allò que possibilita la construcció d’un nou “nosaltres”

La primera taula es celebrarà a Sant Pau del Camp el dimecres 25 de gener a les 19h, i denunciarà aquelles traves legals que hem posat a les persones migrants i que els fan la vida molt més difícil. Les dificultats per accedir a la sanitat universal, les dificultats de regularització i reagrupament familiar, l’amenaça d’expulsió… son “hostilitats” a vegades gratuïtes i innecessàries que estigmatitzen la població migrant i en res beneficien a la societat d’acollida. En la taula es parlarà també de les propostes per remoure aquests obstacles. Hi participaran Blanca de Gispert, metgessa i membre del col·lectiu PasuCAT que lluita per l’accés universal a la sanitat; Elisabet Ureña advocada de Càritas i Josetxo Ordóñez advocat i coordinador del grup de visites al CIE de la Fundació Migra Studium.

En un ordre diferent el dimecres 1 de febrer a les 19h a la Parròquia de Santa Anna, una altra taula visibilitzarà les iniciatives que a nivell d’església (parròquies, comunitats laïcals i religioses, entitats, famílies…) han sorgit els darrers anys per acollir i donar hospitalitat a les persones migrants. Son realitats sovint discretes i amagades però que estan ajudant a moltes persones a fer el camí migratori proporcionant-los un sostre i un acompanyament. Realitats vives d’evangeli que responen al mandat d’acollir la persona que ha hagut d’abandonar el seu país d’origen, i que a través d’aquesta acollida van fent possible el construir un nou “nosaltres”. Serà un moment de trobada d’aquestes diverses realitats, de compartir les dificultats, de celebrar els èxits i de construir junts horitzons de col·laboració. Hi participaran entre altres: Camins Fundació, la Parròquia de Santa Anna, les CVX, Bayt al-Thaqafa…

La participació és oberta també a altres experiències que s’hi vulguin sumar. Moderarà l’acte en Pau Vidal
sj, de la Xarxa d’Hospitalitat de la Fundació Migra Studium.

 

 

La Plataforma d’entitats cristianes amb les persones migrants és una és una xarxa d’organitzacions cristianes amb una funció d’observatori de la realitat social i d’intercanvi en qüestions relatives al fet migratori. Està formada per:

Acció dels Cristians per l’abolició de la Tortura (ACAT), Acció Catòlica Obrera (ACO), Bayt- al-Thaqafa, Capellans Obrers, Càritas Diocesana de Barcelona, Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia, Camins (Fundació Social Escola Pia), Comunitats Adsis de Barcelona, Comunitats de vida cristiana a Catalunya (CVX), Ekumene (Centre Social Domingo Solà), Equip de pastoral obrera de Badalona, Església Protestant de Barcelona Centre, Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Fundació Migra Studium, Fundació Salut Alta, Fundació Ortodòxia, Fundació Viarany, Germandat Obrera d’Acció Catòlica (GOAC- HOAC), Iniciatives Solidàries, Joventut Obrera Cristiana (JOC), Justícia i Pau de Barcelona, Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona, Sant Joan de Déu (Serveis Socials de Barcelona), Secretariat de Pastoral Obrera de l’Arquebisbat de Barcelona, Secretariat de Pastoral amb migrants de l’Arquebisbat de Barcelona, Secretariat d’Ecumenisme de l’Arquebisbat de Barcelona, Unió de Religiosos de Catalunya (URC).